Rookoven recepten: gerookte paling

Rookoven recepten: gerookte paling
paling
1 emmer water
1 ongekookt ei
zout, heel veel zout (60 tot 70 gram per 1 liter water)
Om te beginnen vul je een emmer met water en leg je hier een ongekookt eitje in. Je begint met het toevoegen van het zout aan het water. Dit is ongeveer 60 gram per liter water. Blijf zout toevoegen tot het ongekookte ei begint te drijven. Vervolgens ga je de paling pekelen. Dit doe je door je schoongemaakte paling in het zoute water te leggen. Na 3 kwartier kan je hem er uit halen. Wil je de paling zouter hebben, laat hem dan iets langer liggen. Hetzelfde geldt voor als je hem minder zout wilt hebben. Dan haal je hem er eerder uit J

Na het pekelen van de paling rijg je hem aan een spiesje. Plaats de spies tussen de borstvinnen en de ogen. Hang de paling nog even op om hem te laten drogen en het vocht er af te laten druipen. Wanneer de paling voor het oog droog is hang je hem in de rookoven. Hier laat je hem verder drogen tot de paling als perkament aan voelt. Houdt in het droogproces de deur open.

Het echte werk mag nu beginnen. Je kunt je rookoven aansteken en breng je oven naar een temperatuur van ongeveer 80 graden. Op dit temperatuur laat je de paling ongeveer 30 minuten garen. Voel tussentijds aan de paling of hij gaar is. Dit doe je door met je wijsvinger en duim in het dikte gedeelte van de paling te knijpen. Wanneer je de graad kan voelen is de paling gaar.

De volgende stap is het roken. Strooi rookmot over je vuur heen. Zorg er voor dat het gaat smeulen en daardoor roken. De paling laat je 30 tot 60 minuten roken. Hoe langer de paling in de rook hangt, hoe sterker de rooksmaak.

Ziezo, helemaal klaar. Haal de paling uit de oven en hij is klaar om op te eten.

Eet smakelijk!

Dit bericht is geplaatst in . Bookmark de link .