Rookoven recepten: Kipfilet roken


Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given in /var/www/vhosts/2lhomeandgarden.com/httpdocs/wp-content/plugins/fusion-core/shortcodes/class-button.php on line 52

Rookoven recepten: gerookte kipfilet

Benodigdheden

 • Een aantal kipfilets
 • 500 gram zout
 • 5 liter water
rookoven recepten: rokfilet roken

What’s next

Koop om te beginnen een aantal mooie kipfilets bij de poelier of supermarkt. Onze voorkeur gaat uit naar een paar mooie dunnere kipfiletjes dan die van een plofkip. Kijk de filet goed na of er geen overgebleven bloedresten of pezen zijn. Snij deze eventueel weg.

Voor het roken van de kipfilet gaan we hem eerst pekelen/ zouten. Vul een emmer met 5 liter water. Voeg hier 500 gram zout aan toe en roer het goed door. Plaats de kipfilet voor ongeveer 1,5 tot 2 uur in het water en bewaar hem op een koele plek, zoals je koelkast. Roer de emmer af en toe even door zodat alle kip gelijkwaardig wordt gepekeld. Na het pekelen haal je de kip uit het water, spoel je ze kort af met schoon water en dep je ze droog op een schone doek of met een keukenrol.

Voor het roken van kipfilet raden we aan om hem voor te garen ivm het risico van voedselvergiftiging. Het garen kan je doen door de kipfilet in water of bouillon te wellen voor een half uur. Hoe lang dit moet is afhankelijk van de dikte van de kip. Om te garen breng je eerst water aan de kook. Vervolgens plaats je de kipfilet in het water en laat je hem langzaam sudderen. Droog na het voorgaren de kip altijd af voordat je hem gaat roken. Als de kip dit droog is zal hij niet van kleur veranderen.

Het drogen van de kipfilet doe je door hem aan een speet te rijgen en op te hangen in de wind. Dit mag ongeveer een kwartier. Verder drogen doe je in de rookoven. De rookoven breng je op ongeveer 40 graden. Met de deur open laat je de kip drogen. Begin met het werkelijke roken wanneer de buitenkant pas droog aan voelt.

Kipfilet garen doe je op ongeveer 80 graden. Met je vuurtje breng je de temperatuur langzaam omhoog. Sluit de deur hiervoor. Het garen van de kipfilet duurt ongeveer 3 kwartier tot 50 minuten. Tijdens het garen mag er best al rookontwikkeling zijn. Dit komt de smaak uiteindelijk ook te goede.

Na het garen ga je de kipfilet roken. Strooi voldoende rookmot over je vuurtje. Houdt de temperatuur rond de 80 graden. Het roken van de kipfilet zal ongeveer een uur in beslag nemen. Zorg er voor dat de rook ook een beetje kan ontsnappen. De rook moet continu zichzelf blijven verversen. Als de rook alleen in de oven blijft wordt de kip zuur.

Als de kipfilet een mooie donkere rookkleur krijgt en je denkt dat hij klaar is, kan je hem even open snijden. Als de kip van binnen mooi wit is, dan is hij klaar. Mocht je gerookte kipfilet nog niet gaar zijn, plaats hem dan weer in de oven en verhoog de temperatuur naar 80 graden en wacht een kwartiertje.

Als de kip wel klaar is kan je lekker eten!

Eet smakelijk!

Rookoven XL

rookoven
 • Afmetingen 40*30*80cm
 • Verzinkt staal
 • 3 verdiepingen
Bekijk rookoven XL

Rookoven XXL – 110

rookoven xxl
 • Afmetingen 45*40*110cm
 • Verzinkt staal
 • 9 verdiepingen
Bekijk rookoven XXL – 110

Rookoven XL – RVS

rookoven
 • Afmetingen 40*30*80cm
 • Roestvrij staal
 • 3 verdiepingen
Bekijk rookoven XL – RVS
Dit bericht is geplaatst in . Bookmark de link .